سیستم سرمایش مراکز داده(Data Center)
مراکز داده یا دیتا سنترها به علت وجود سرور ها، سیستمهای ذخیره ساز و تجهیزات متعددIT (لود IT) حرارت زیادی تولید میکنند ، بالا رفتن دما از بازه تعیین شده(20 تا24 درجه سانتیگراد) و تفاوت دمای ورودی و خروجی(∆T) باعث بالارفتن دور فن تجهیزات و اختلال در عملکرد صحیح آن میگردد که منتج به کاهش عمر دستگاه ها میگردد . حرارت ایجاد شده متناسب با تعداد رک های موجود در اتاق رک افزایش می یابد به همین علت نوع سیستم سرمایش مراکز داده به نسبت بار گرمایی آنها مشخص میگردد . علاوه بر سرمایش تجهیزات IT به میزان رطوبت مشخصی بین 40 تا 50 % نیاز دارند . رطوبت کمتر از 25درصد تولید الکتریسیته ساکن کرده وبه تجهیزات آسیب میرساند و رطوبت بالاتر از 75 درصد باعث ایجاد اتصال کوتاه میشود . روشهای متعددی در توزیع جریان هوای سرد و جمع آوری جریان هوای گرم در مراکز داده وجود دارد که متداول ترین آنها به شرح زیر میباشد :
سیستم سرمایش مراکز داده
سیستم سرمایش مبتنی بر راهرو (INROW) (راهرو سرد – راهرو گرم )
یکی از رایج ترین سیستمهای سرمایش مراکز داده سیستم مبتنی بر راهرو سرد و گرم میباشد . توزیع سرما در این روش از جانب و جلوی رکها و جمع آوری گرما نیز از پشت و جانب رکها صورت میگیرد . چیدمان رکها به دو صورت انجام می شود رکها روبه روی هم است و راهرو ایجاد شده جلوی رکها محصور شده و به این صورت راهرو سرد((COLD AISLE)) ایجاد می شود و یا رکها پشت به هم است و راهرو ایجاد شده پشت رکها محصور شده به این صورت راهرو گرم(( HOT AISLE)) ایجاد می شود،مزان ظرفیت هر رک در این روش 5 تا 10 کیلووات میباشد . برای ظرفیتهای بالا در مراکز داده عموما از راهرو گرم استفاده میشود .
مزایا :
-
ایده آل برای مراکز داده با رکهای ظرفیت بالا
-
هزینه سرمایه گذاری پائین
-
توزیع یکنواخت هوا
-
انعطاف پذیر و قابل توسعه
-
کاهش میزان خرابی
-
جلوگیری از اتلاف انرژی در مسیر انتقال
-
قابلیت افزونگی (Redundancy)
سیستم سرمایش مبتنی بر اتاق سرور( INROOM Down Flow)
توزیع سرما در این روش از زیر کف کاذب و جمع آوری از بالای رکها انجام میپذیرد جریان توزیع هوای سرد و جمع آوری هوای گرم میتواند هدایت شده و یا غیر مدیریت شده باشد . چرخه هوای سرد از طریق سیستمم سرمایش (CRACK) وارد کف کاذب شده و به صورت هدایت شده با کانال های اسپیرال و یا به صورت غیر هدایت شده در فضای عایق بندی شده و محبوس زیر کف کاذب توزیع میگردد و از طریق دمپرهای تعبیه شده در جلوی رکها وارد شده و هوای گرم از پشت و بالای رکها توسط کانالهای PIR و یا گالوانیزه جمع آوری و وارد CRACK میشود . ظرفیت رکها در این روش بین 3تا4 کیلو وات بوده و در صورت هدایت توزیع جریان سرد و جمع آوری هوای گرم حداکثر تا 8 کیلو وات قابل افزایش است . این روش امروزه کمتر مورد استفاده قرار میگیرد .
معایب :
-
نامناسب برای رکهایی با دانسیته حرارتی بالا
-
بوجود آمدن نقاط گرم در فضای اتاق رک(Hot Spot)
-
ضرورت ایجاد کف کاذب
-
موانع فیزیکی در کف کاذب
-
لزوم عایق بندی کف کاذب
سیستم سرمایش مبتنی بر رک (INRACK)