طراحی یک مرکز داده ، کدام استاندارد را در نظر بگیریم ؟
دیتا سنتر یا مرکز داده یک فضای اختصاصی است که مهمترین اطلاعات مجموعه و شرکت شما در آن قراردارد و برای حفظ امنیت و صحت کار کرد آن نیاز به پیروی از کد ها و استانداردهای خاصی میباشد همچنین در هر کشور مجموعه ای از استانداردها و کدهای محلی نیز وجود دارد که میبایست برای اطمینان از ایمنی و بهره وری در طراحی مد نظر قرار گیرد. میتوان گفت طراحی مرکز داده اصلی ترین بخش ابتدایی یک مرکز داده میباشد و در صورت وقوع هرگونه خطا و یا کم توجهی به عوامل اصلی به اصطلاح تا ثریا میرود دیوار کج اما در این رابطه استانداردهای متعددی در دنیا وجود دارد و نیاز است در ابتدا نگاهی اجمالی به این استانداردها بیاندازیم . استانداردهای مراکز داده ( این مطلب را به عنوان یک لینک جدا نیز میتوان در نظر گرفت یا در همین صفحه طراحی و مشاوره آورد )
به طور کلی و خلاصه سه استاندارد اصلی برای مرکز داده در دنیا از سه موسسه بزرگ وجود دارد .
انستیتو Up Time : یک نهاد مستقل آمریکایی که متدولوژی مبتنی بر عملکرد را برای مرکز داده
-
در طی مراحل طراحی ، ساخت و راه اندازی برای تداوم کاری مراکز داده
با توجه به چهار رده(TIER) یا سطح افزونگی / قابلیت اطمینان ایجاد می کند.
-
این نهاد به عنوان اولین گروه برای سنجش و مقایسه قابلیت اطمینان مرکز داده شناخته میشود
و هر ساله نتایج تحقیقات و گزارشات و همچنین پیش استانداردهای مورد نظر خود را برای بررسی و بحث تدوین میکند .
-
ANSI / BICSI 002-2014 : شرکت بین المللی خدمات مشاوره صنعت ساختمان the Building Industry Consulting Service Int
ernational Inc. -BICSI در سال 2010 استاندارد Bicsi 002-2010 را با کد 002 برای مرکز داده و اتاق سرور تدوین نمود. این استاندارد شامل مباحث بزرگی همچون معماری ، برق و الکتریکال و موارد مکانیکال مراکز داده میباشد . البته این شرکت خدمات گسترده تری مانند محیط زیست و مصرف انرژی ، استاندارده ای کابل کشی ساختمان و مخابراتی را در برمیگیرد . استاندارد BICSI زیر مجموعه ای از موسسه استانداردهای ملی آمریکا یا ANSI (American National Standard institute) میباشد و مراکز داده در آن از کلاس 0 تا 4 تعریف شده است .
ANSI / TIA 942-A 2014 :
در سال 2005 موسسه صنایع مخابراتی Telecommunication Industrial Association با همکاری موسسه استاندارد ملی آمریکا(ANSI) استانداردی برای مراکز داده و اتاق های سرور با کد 942 تدوین نمودند. این استاندارد بیشتر مربوط به کابلهای دیتا و شبکه محور بوده و مفاهیم افزونگی و قابلیت اطمینان را بر اساس TIER یا رده بندی موسسه UpTime در بر میگیرد. در سال 2013 به در خواست UI استفاده از کلمه TIER در رده بندی مراکز داده در این استاندارد به Rate یا رده تغییر و اصلاحات و تغییراتی در آن صورت گرفت .
طراحی یک مرکز داده ، کدام یک از استاندارد را در نظر بگیریم ؟
به علت گستردگی علوم مهندسی یک مرکز داده از ابنیه عمرانی و برق و الکتریکال تا مکانیک و تهویه و دیگر موارد ، به منظور همپوشانی کلیه مطالب از استاندارد های تخصصی و عمومی دیگر استفاده شده و در مباحث به کد مربوط به آن ارجاع داده میشود . از جمله این استانداردها میتوان موارد زیر را ذکر کرد . EN 50600 استاندارد : یک استاندارد بین المللی در زمینه مراکز داده در توسعه مداوم این استاندارد از بسیاری از جنبه ها در حقیقت منعکس کننده استانداردهای UI ، TIA و BCSI است و رتبه بندی تسهیلات بر اساس کلاس های در دسترس بودن (Accessibility) ، از 1 تا 4 میباشد و به چند بخش زیر تقسیم میگردد .
EN 50600- مفاهیم کلی
EN 50600-ساخت و ساز ساختمان
EN 50600-توزیع برق
EN 50600-کنترل محیطی
EN 50600-زیرساخت کابل ارتباطات از راه دور
EN 50600-سیستم های امنیتی
EN 50600-سیستم های اطلاعاتی مدیریتی و عملیاتی
استانداردهای محلی دولتها و کشورها : هر کشور بسته به شرایط و مقررات حاکم بر آن و همچنین تجهیزات و تسهیلات صنعتی و عمومی مقررات خاص خود را دارد که در طراحی و پیاده سازی مراکز داده میبایست مورد توجه قرار گیرد. به عنوان مثال در کشور ما با توجه به زلزله خیز بودن اکثر نواحی کشور استاندارد ساختمانی برای مقاوم سازی و ضد زلزله بودن سازه ها با کد 2800به نام مقررات ملی ساختمان وجود دارد و یا در زمینه برق و الکتریکال به نشریه 110 و یا استانداردهای ملی مرکز استاندارد ایران ارجاع داده میشود ، چند سالیست که استاندارد پدافند غیر عامل به مجموعه اقدامات غیر مسلحانه ای که موجب افزایش بازدارندگی، کاهش آسیب پذیری، تداوم فعالیت های ضروری، ارتقاء پایداری ملی و تسهیل مدیریت بحران در مقابل تهدیدها و اقدامات نظامی دشمن می شود نیز به فهرست این لیست افزوده شده است . چراکه بحث تهدید الکترومغناطیس و یا اصطلاحا EBOMB از جمله تهدیداتی از که یک مرکز داده را در زمان حملات الکترومغناطیس تهدید میکند .
برخی از استانداردهای محلی کشورها به اندازه ای کامل و دقیق است که در دنیا به عنوان مرجع پذیرفته شده است و بسیاری از کشورها و دیگر استانداردها برای پیشگیری از مطالب تکراری به کد های مربوط به آن ارجاع میدهند که از جمله میتوان به استانداردهای زیر اشاره کرد .
NFPA – National Fire Protection Association بزرگترین مرجع جامع اطلاعات آتش ،
ASHRAE -American Society of Heati
ng, Refrigerating and Air Conditioning Engineers
سازمان مهندسی سرمایش ، گرمایش و تهویه مطبوع آمریکا و همچنین طیف وسیعی از استانداردهای اروپایی در زمینه مراکز داده
برای اطلاعات بیشتر و سوال در مورد استانداردهای مراکز داده با کارشناسان ما تماس بگیرید